Wij krijgen vaak vragen over omega-3 vetzuren. Daarom zetten we in dit blog de diverse feiten op een rijtje. Uit steeds meer onderzoeken komt naar voren dat omega-3 vetzuren belangrijk zijn voor onze hersenfunctie, hart- en bloedvaten en het immuunsysteem. Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel, dat betekent dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken en dat je ze dus via voeding dient binnen te krijgen.
Er zijn drie belangrijke omega-3 vetzuren, nl DHA (Docosahexaeenzuur), EPA (Eicosapentaeenzuuur) en ALA (Alfa-linoleenzuur). De bewezen functies van omega-3 in het lichaam zijn:
EPA en DHA komen van nature veel voor is in vis, schelp- en schaaldieren. Volgens de Gezondheidsraad volstaat een dagelijkse inname van 450 mg omega 3-vetzuren. Wie twee keer per week vette vis eet komt hieraan. Vette vissoorten zijn o.a. makreel, sardines, zalm en tonijn. Helaas bevat ons westerse voedingspatroon maar weinig vis en halen veel mensen de benodigde hoeveelheid niet. Dan kan het nemen van een visolie supplement een uitkomst zijn.
Voor niet viseters kan een voedingssupplement op basis van algenvetzuren een goed alternatief zijn.
Vissen eten namelijk algen die rijk zijn aan DHA en
zetten dit vervolgens zelf om in EPA. Ook het menselijk lichaam is hiertoe in
staat. Voor veganisten en vegetariërs is het dus prima om enkel een supplement
te nemen op basis van algen (DHA).
ALA is een plantaardige vorm van omega-3 olie. Het lichaam zet maar een
heel klein deel om in de essentiële vetzuren EPA en DHA. Voedingsmiddelen die een hoge concentratie ALA
bevatten zijn: Avocado, Noten (vooral
walnoten), Zaden, Zeewier, Lijnzaad(olie)
Juiste vetzuurbalans
Ook zorgt het nemen van omega-3 vetzuren voor de juiste vetzuurverhouding, vooral omdat onze voeding naar verhouding (te) veel omega-6 bevat. Over de gunstigste verhouding tussen omega-3 : 6 vetzuren is nog veel discussie. Eén ding is wel zeker en dat is dat we te veel omega6/linolzuur binnen krijgen. Het gebruik van meer omega-3-vetzuren zorgt er in ieder geval voor dat de verhouding gunstiger wordt.
Wanneer je besluit dat het gebruik van een supplement de beste optie is, is het goed om dus te kijken naar de verhouding DHA en EPA in de diverse producten. De plek en de manier van winning van de visvetzuren is natuurlijk ook belangrijk in de keuze voor een goed product. Gewonnen uit vissen uit bijvoorbeeld de Atlantische oceaan en door middel van onverhitte extractie hebben de voorkeur. Er worden ook supplementen aangeboden die een combinatie van omega 3-6 en 9 bevatten. Deze supplementen adviseren wij niet. Omega 6 (linolzuur) krijgen we al meer dan genoeg binnen en omega-9 kunnen we voldoende halen uit olijven en olijfolie.