foto van Diëtistenpraktijk Becks & Havers.

Slecht eten zorgt echt voor kanker

Bovenstaande kop stond een paar dagen geleden in het AD. 

Een jarenlang lopend onderzoek heeft aangetoond dat het eten van bewerkt voedsel het risico op kanker verhoogt. Ook is aangetoond dat niet bewerkt voedsel wat toch relatief veel vet, zout en koolhydraten bevat, een minder groot risico vormt dan bewerkt voedsel met een teveel aan deze voedingsstoffen.

Welke voedingsmiddelen er precies de oorzaak van zijn is nog niet duidelijk, maar de relatie voeding en kanker is hiermee wel bewezen. Dit was al eerder het geval, maar dan meer duidelijk de relatie tussen overgewicht en kanker. Indirect is hier de relatie met voeding ook al bewezen, al zijn er uiteraard meerdere factoren die hierbij een rol spelen (zoals bv weinig beweging).

Je kunt dus zelf het risico op kanker verkleinen door gezond te eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voldoende groente, fruit, noten, zaden, vis, vlees en ei. En let op het etiket op de verpakking: hoe minder erop staat, hoe minder bewerkt het product vaak is.