Afbeeldingsresultaat voor positief denken

Willen is kunnen?

Sinds ca 7 jaar schrijf ik een column voor het wijkblad. Onderwerpen zijn gerelateerd aan ons werk als diëtist en mijn specialisatie 'stresscounselling'.

We hebben besloten enkele columns op onze site te plaatsen, omdat we hopen dat u er wat aan heeft.

Willen is kunnen?

Er zijn een aantal schrijvers die mij erg inspireren, zowel in mijn werk als dagelijks leven. Een daarvan is wijlen dr. Wayne Dyer.
De titel van deze column is ook naar zijn gelijknamige boek. Hij vertelt in dit boek verschillende manier waarop we op een positieve manier met onze tegenslagen om kunnen gaan. Een van de manieren die hij beschrijft is het gegeven dat we dat in ons leven krijgen waar onze gedachten op zijn gericht. Oftewel, dat waar je je energie op richt, komt naar je toe. Hoe kunt u zelf gebruik maken van dit gegeven? Door ervoor te zorgen dat uw gedachten hebt over datgene wat u graag wilt bereiken, in plaats van datgene waar u bang voor bent. Zijn theorie is dat hetgeen waar je positieve gedachten over hebt zich uitbreidt.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat het om een sterke positieve gedachte gaat, dus dat je handelt alsof je datgene wat je wilt al hebt. Denk dus niet aan wat u niet wilt bereiken, maar beeldt uzelf de situatie die u wenst zo specifiek mogelijk in: het hoe, wie, wat en waar én handel alsof het al zo is.

Ook in de diëtetiek maak ik soms gebruik van deze techniek, door mensen te laten inbeelden hoe ze zich zouden voelen als ze slank(er) zouden zijn en hoe ze zich dan zouden gedragen. Hun gedrag volgt hun gedachten, waardoor ze minder gaan eten en hun verbeelding waarheid wordt.
Uiteraard gaat er een langere periode voorbij voordat je je manier van denken hebt veranderd. Als deze column bijdraagt aan een stukje bewustwording van dit feit, is dat voor dit moment al een heel goed resultaat.

En mocht het leven onverhoopt minder mild voor u zijn, heb dan in ieder geval de positieve gedachte dat u het aankunt. Dat scheelt al de helft van het leed.