alt

COPD
 

Bij de chronische longaandoening COPD is een goede lichamelijke conditie heel belangrijk.
Gezond eten en drinken betekent gevarieerd eten. Alleen dan krijgt men voldoende verschillende voedingsstoffen binnen. Bij alle COPD patiënten komen problemen voor zoals kortademigheid, vermoeidheid, droge mond, obstipatie, vol gevoel, smaakverandering, slechte eetlust en/of slijmvorming in de mond. Voor al deze klachten zijn er voedingstips die invloed hebben op de genoemde klachten.

Ongewenst gewichtsverlies komt bij longpatiënten geregeld voor, ook als er ‘goed’ gegeten wordt. Tenslotte verbruiken COPD-patienten extra veel energie vanwege de longziekte. Gewichtsverlies betekent verlies van vetmassa, maar vooral ook van spiermassa. Dit kan tot gevolg hebben dat er verlies van kracht in spierweefsel ontstaat. Dit geldt ook voor de ademhalingsspieren. Het ademhalen kan hierdoor nog moeilijker gaan.
Bovendien heeft een groot gewichtsverlies ook gevolgen voor de werking van het immuunsysteem. De weerstand neemt af en men wordt vatbaarder voor luchtweginfecties of andere ziektes.
Kortom een goede gezonde voeding is noodzakelijk en heeft een preventieve werking.

Overgewicht komt echter ook vaak voor bij COPD patiënten. Voor deze groep is afvallen een moeilijk proces. Het gewicht mag wel dalen, maar uit bovenstaand verhaal moet duidelijk zijn dat de spiermassa niet minder mag worden. Er mag alleen verlies aan vetmassa zijn. Goede voeding is noodzakelijk om in conditie te komen en te blijven en een gezond gewicht te bereiken.

Het is van belang dat tijdens de behandeling de COPD patiënt gevolgd wordt in zowel vetmassa als spiermassa. Alleen het meten van gewicht zegt onvoldoende. In onze praktijk doen we dit met behulp van een speciale bio-impedantie-weegschaal.