alt

Diabeteszorg
 

Diabetes(mellitus) wordt ook wel suikerziekte genoemd.

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed op peil houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies, o.a. met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen of onvoldoende insuline meer aan, of hun lichaam reageert niet (of onvoldoende) op de insuline. Hierdoor stijgt de bloedsuikerwaarde (= bloedglucosewaarde).
Als de bloedglucosewaarde te lang te hoog is, is dat erg ongezond. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk en goed te behandelen. Naast een verhoogde bloedsuikerspiegel  zijn bij diabeten ook vaak het cholesterolgehalte en de bloeddruk te hoog.

We hebben een bepaalde hoeveelheid glucose in ons bloed nodig, want dat is de brandstof voor het lichaam waarop alle spieren en organen werken.
Glucose haalt het lichaam uit koolhydraten in de voeding.
Koolhydraten zitten niet alleen in zoete dingen, zoals suiker en fruit, maar ook in brood(soorten), aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten, sommige groenten, zuivel, etc.
Daarom is het belangrijk dat, wanneer de diagnose diabetes is gesteld, er gekeken wordt of de voeding optimaal is. De praktijk ondersteuner of huisarts zal daarom doorverwijzen naar de dietist.

Wij kijken samen met  u naar uw huidige leef-, eet- en beweegpatroon en proberen in overleg met u dit zo aan te passen dat uw bloedsuiker zo optimaal mogelijk wordt.
Soms betekent dit dat het verstandig is  wat af te vallen of dat u moet leren rekenen met koolhydraten.

In onze praktijk worden elementen van het programma ‘Keer diabetes om’ gebruikt. Naast een koolhydraatbeperking  betrekken wij ook andere aspecten uit ‘Keer diabetes om’ bij onze behandeling.